+36 70 392 5739 info@premiumgarden.hu
0
0 Items Selected

No products in the cart.

Tavaszi felkészítés

 

Ugyan még messze van a meteorológiai tavasz, azonban sosincs elég korán ahhoz, hogy elkezdjük tervezni a meglévő gyepfelületünkkel kapcsolatos tavaszi teendőket.

Ha ősszel mindent jól csináltunk és télen kíméltük a gyepet, akkor tavasszal egy kevésbé meggyötört pázsitfelület fogad majd minket a téli időszakot követően. Ettől függetlenül, mielőtt bármibe belekezdenénk, érdemes néhány dolgot szemügyre venni a kertben.

Az első ilyen, hogy milyen a talaj állapota: keletkeztek-e a téli hónapok során olyan egyenetlenségek, amiket szükséges feltölteni. Ilyenek tipikusan azokon a helyeken fordulhatnak elő, ahol a sok csapadék kimosta a talajt és kisebb mélyedések keletkeztek.

A talaj állapotán felül érdemes megnézni, hogy van-e szemmel látható betegség (pl. gomba) a fűben, amire legnagyobb eséllyel ősszel tehettünk szert az enyhe, de csapadékos időjárás miatt. A gombafertőzés meglététől függetlenül egy tavaszi preventív permetezés egyébként sem árt, ezt megtehetjük például Amistar, vagy Switch gombaölőkkel, ezekhez érdemes tapadásfokozó kontaktszert használni, hogy a kipermetezett anyag nagyobb arányban tudjon hasznosulni.

Ha mindent rendben találunk, megfelelő a talaj és nincs szemmel látható és kezelendő gombafertőzés, akkor az alábbi feladatokat ajánlott elvégezni, ha ehhez már az időjárás is megfelelő:

Késes talajlazítás: Ez hasonló, mint az őszi gyepszellőztetés – általában ugyanazzal a géppel, de más fejjel csináljuk – azonban itt a gyep gyökérzetét segítjük a megújulásban és előkészítjük a talajt a felülvetésre.

Felülvetés: A talajlazítást követően – hasonlóan az új gyep telepítéséhez – a tavasz az egyik legideálisabb időszak a felülvetéshez, hiszen ilyenkor a hőmérséklet már megfelel a magok csírázásához és még a gyomok sem jelentek meg. Érdemes ugyanazt a fűmagot használni, ami az alapállományt adja, de ha azt vesszük észre, hogy évről évre egy adott területen nagy a fűelhalás, akkor érdemes más fajtát választani. Az ICL a Landscaper Pro termékcsaláddal és a Barenbrug is számos, más-más használatra ideális keveréket ajánl nekünk, érdemes ezek között válogatni, hogy a számunkra és a kertünknek leginkább megfelelő fajtát megtaláljuk.

Tápanyag: Míg ősszel és télen kálium túlsúlyos gyeptrágyát használunk, addig tavasszal fontos a magas nitrogén és foszfor tartalom. A nitrogén a meglévő állománynak ad megfelelő tápanyagellátást a tél utáni regenerálódáshoz és növekedéshez, míg a foszfor elsősorban az új vetést segíti a mielőbbi gyökéreresztésben. Az ICL ebben is tud nekünk segítséget nyújtani akár a Landscaper Pro Spring&Summer termékével (NPK tartalma: 20-0-7, kiszerelés: 5, 15 kg), azonban ebben nincs foszfor, így az új vetést nem fogja megfelelően táplálni. Felülvetés esetén ajánlottabb a Landscaper Pro New Grass (NPK: 20-20-8), ami 5 és 15 kg-os kiszerelésben is elérhető, új vetés esetén pedig vagy szintén ez, vagy a Beckmann Starter műtrágyája (NPK: 12-22-10) 5, 10, vagy 25 kg-os kiszerelésben.

Öntözés: Alapvetően a tavasz elég csapadékos ahhoz, hogy a téliesített öntözőrendszert még ne kelljen beindítani, de ettől függetlenül a rendszert érdemes kipróbálni – egyelőre programozás nélkül – hogy ne akkor derüljön ki egy esetleges hiba, amikor beállítanánk a programot. Ha a talaj nedvessége megfelelő és nem érezzük azt túl száraznak, akkor heti 1-2 öntözés elegendő lehet, de ez nagyban függ az időjárástól és a talaj nedvességétől, így ebben nincs arany középút. Ha nincs automata öntözőrendszerünk (akár okos öntözésvezérlővel), akkor érdemes lehet a kerti csapra öntözőkomputert tenni, így az öntözés – akár nyáron is – akkor is megoldott, ha nem vagyunk otthon.

Ha mindent jól csináltunk, jól választottunk fűmagot és minden lépést elvégeztünk, akkor 2-3 héten belül látszódni kell az eredménynek és mire megérkezik a jó idő, már bátran használhatjuk a kertet és a gyepet.

 

A bejegyzésben ajánlott termékek listája: