Hogyan válasszunk fenntartó gyeptrágyát?

 

Az év ezen szakában jogosan merül fel a kérdés és gyakran találkozom vele én is, hogy vajon milyen gyeptrágyát használjunk a tavaszi indítás után, de még a kánikulai stresszkezelés előtt.

Tavasszal – indításkor – fontos volt egy relatív gyorsan ható és magas N tartalmú gyeptrágya használata, erről kár is lenne hosszabban írni, érdemes megnézni a 2021-es nagy műtrágya teszt eredményeit, amihez részben a premiumgarden.hu biztosította az alapanyagot.

A tavaszi indítást, vagy akár új telepítést követően továbbra is nitrogénre van szüksége a gyepnek, így ha fenntartó gyeptrágyát keresünk, nagy kínálattal találjuk magunkat szembe. De mi a különbség, mit tud az egyik, vagy a másik, az egyik miért 2-3 hónapot bír csak, míg a másik 4-5 hónapot? Az egyiknek miért van látványos hatása pár nap alatt, míg a másiknak csak hetekkel később? Ezeket fogjuk kicsit boncolgatni.

Burkolt VS. nem, vagy részben burkolt gyeptrágya

Gyakran halljuk, hogy egy műtrágya burkolt, így a hatóanyagát hónapokig képes tárolni és fokozatosan leadni. Ezekben a műtrágyákban a szemcsék egy része egy burokban foglal helyet, ami a csapadék hatására fokozatosan táródik fel, így a hatóanyag lassabban, de folyamatosan kerül be a talajba.

Miért jó ez? Egyrészről biztonságosabb, mint a nem burkolt műtrágya, hiszen jóval kisebb az esélye, hogy a nitrogén megégeti a gyepet. Másik részről gazdaságosabb, hiszen nem kell 3-4 hetente ismételni a folyamatot, így kevesebb tápanyagra lesz szükségünk, harmadrészről pedig magunknak is időt spórolunk meg azzal, hogy nem kell 3-4 hetente ismételnünk a teljes folyamatot.

De hogyan is működik ez a burkolat például az ICL termékein?

ICL burkolt műtrágya

A mellékelt képen láthatjuk, hogy a tápanyagot 2 különálló réteg veszi körül. Amint a nedvesség elkezd a rétegeken átszivárogni, a belül lévő tápanyag elkezd feltáródni és a talajba kioldódni. A tápanyagot körülvevő rétegtől függően ez a feltáródás 2-től akár 9 hónapig is tarthat.

A nem burkolt műtrágyák esetén nincs ilyen membránréteg a tápanyag körül, így azok sokkal gyorsabban, sokkal látványosabb eredményt keltve fejtik ki hatásukat. Valószínűleg mindannyian ismerünk olyat, aki egy laza jobb-, vagy balkezes mozdulattal elhinti a pétisót, vagy más, közismert gyeptrágyát, majd 2-3 nap múlva büszkén mutatja, hogy milyen szép is lett tőle a kert. Ezzel legalább 2 probléma van: az egyik, hogy a kézzel történő szórás esetén a legnagyobb a veszélye annak, hogy megégetjük a füvet, ezért érdemes kézi szórót, vagy szórókocsit használni. A másik ilyen probléma a “hopp és kopp” hatás: valóban gyors és látványos hatás érhető el (hopp), de ez általában csak 1-2 hétig tart (kopp), hiszen a nem burkolt gyeptrágya gyorsan leadja a hatóanyagát és már nyoma sincs, így hamarosan lehet is ismételni a folyamatot.

A részben burkolt műtrágya esetén – és ez talán a legideálisabb megoldás – is számíthatunk gyors hatásra a nem burkolt szemcsék által, de a burkolt szemcsék még azután is fokozatosna adják le a tápanyagot, miután a nem burkolt szemcsék már “kifújtak”.

Jó-jó, de én melyiket válasszam?

Mint minden ilyen jellegű kérdésre, erre is az a rövid válasz, hogy attól függ. Attól függ, hogy mit enged meg a pénztárcánk, mekkora területről van szó, az öntözésünk jól van-e beállítva, vagy automata rendszer hiányában tudjuk-e biztosítani a gyep számára a megfelelő mennyiségű és rendszerességű vizet és végül attól is függ, hogy mi a célunk. Vegyük ezeket sorra.

  1. Költségvetés: Korábbi blogunkban már írtunk 2 féle éves műtrágyaprogramról, de a fuapolas.eu oldalon ennél részletesebben is le van bontva, hogy az egyes programok mekkora költséggel járnak éves szinten. Az egészen biztos, hogy a burkolt, hosszabb hatástartamú gyeptrágyák drágábbak, cserébe ritkábban kell őket megvenni.
  2. Mekkora a terület: Nem mindegy, hogy 50, vagy 800 m²-ről beszélünk, hiszen míg az előbbire másfél kg., addig utóbbira 24 kg gyeptrágya szükséges 30 g/m² adaggal számolva. Egyes fenntartó gyeptrágyákból elérhető 3, vagy 5 kg-os változat is (pl.: Beckmann, vagy ICL Landscaper Pro Maintenance, esetleg ICL Landscaper pro Universtar), míg másokból csak 15, vagy 25 kg kiszerelés van (pl. ICL ProTurf termékek, vagy egyéb ICL, Beckmann fenntartó gyeptrágyák).
  3. Cél: Hopp és kopp, vagy tartós, és egyenletes tápanyag-utánpótlás biztosítása a gyepnek. Ezt mindenki magának döntse el smile

A lényeg, hogy minden esetben mérlegeljük a költségkeretet, a kitűzött célt és ha ezek után is bizonytalanok vagyunk, akkor mások tapasztalatait, erre tökéletesen megfelel a Fűápolás – füvesítés Facebook csoport, ahol több, mint 10.000 tag tapasztalata egyesül.

Egyéb írások a témában:

Burkolt műtrágya technológiák Everris-ICL-Scotts módra 

Műtrágya kisokos

Ha további kérdés merül fel, elérhetőségeink bármelyikén szívesen segítünk és megtaláljuk a legjobb megoldást a fenti feltételek ismeretében.

 

close

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Szeretnénk tájékoztatni a szezonális információkról és akciókról.

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el Adatkezelési Tájékoztatónkat.

Kosár Van kuponod?