Barion Pixel
+36 70 392 5739 info@premiumgarden.hu
0
0 Items Selected

No products in the cart.

Fűmagvetési hibák

 

Mostani bejegyzésünkben megnézzük, mi az az 5 gyakori hiba, amit a magról vetés során el lehet és el is szoktak követni. Ha ezekre figyelünk, akkor sok bosszúságtól tudjuk magunkat megkímélni, ráadásul a végeredmény is sokkal látványosabb lesz.

Sokan szeretnék a magról vetést egy nehezen kivitelezhető, bonyolult és drága eszközöket igénylő folyamatnak beállítani és néha irreális áron elvégezni helyettünk. Vannak persze helyzetek, amikor sok előkészületre van szükség, mint például talajcsere, vagy vakondháló terítése, amit otthoni eszközökkel nem tudunk elvégezni, ilyenkor valóban szükség van segítségre.

Nézzük meg, mit tehetünk és mit ne tegyünk, ha mi magunk csináljuk a vetést:

1) Nem tisztítjuk meg megfelelően a terepet

Gyakori hiba, hogy a magvetést megelőzően nem tisztítjuk meg a gyomnövényektől a területet. Ezzel ugyan időt lehet megspórolni, de ha szép, gyommentes pázsitot szeretnénk, akkor ennek a megspórolt időnek a többszörösét kell később a gyomírtásra fordítani. Ne siessünk, ha a terület ránézésére is erősen gyomos, akkor igenis szükség van a totális gyomírtásra, amit akár 10-14 nap múlva megismételhetünk. Így egy tiszta gyommentes területet kapunk. Persze ez nem azt jelenti, hogy itt sosem lesz gyomnövény, de nem mindegy, hogy honnan indulunk, milyen területen készülünk vetni.

2) A talaj nem megfelelő előkészítése

hasonlóan az előző ponthoz, itt is tudunk időt spórolni, de később a gyep élvezeti értékéből veszítünk. Nagyon kellemetlen olyan helyen járni, ahol a fű ránézésre szép, de az egyik lépésünknél egy mélyedésbe, a következőnél pedig egy kisebb dombra lépünk. Hosszú távon ezt a gyep is megérzi, hiszen a mélyedésekben megáll és pangani fog a víz, a kiemelkedésekről pedig elfolyik és kiszárad a fű. Vetés előtt érdemes felásni és felrotálni a terepet, majd ezt követően simítani és amennyire a terepviszonyok engedik, vízszintesre húzni. Később a talajmozgások, giliszták, egyéb hatások miatt lesznek egyenetlenségek, de azokat már homokszórással is tudjuk javítani, míg a kezdeti nagyobb egyenetlenségeket később nehezebb helyehozni.

3) Nem egyenletes vetés

Mondjuk, hogy az első és a második pontra figyeltünk. Gyommentes és egyenes a terület, jöhet a vetés. Gyerekkorunkból láttuk, ahogy a nagypapánk, vagy a szomszéd belenyúl a fűmagos zacskóba, majd egy marékkal kiemel és – mintha csak csirkéket etetne – félkörben elhinti a magokat. Nos, ez nem így nem jó módszer. Így sem az egyenletes vetést, sem a gyártó által javasolt mennyiséget nem tudjuk még csak meg sem közelíteni. Ne akarjuk megspórolni azt a néhány ezer Ft-ot, amibe egy kézi szóró kerül, ezekkel kisebb területeken tudunk megfelelő szórással dolgozni. Nagyobb területeken használjunk inkább repítőtárcsás szórókocsit, ilyen lehet a Scotts Easy Green. Később ezekkel a gyepműtrágyát is egyenletesen tudjuk kiszórni.

4) Takarás hiánya / túltakarás

Talaj előkészítve, fűmag egyenletesen kiszórva, mi baj lehet? Például az, ha itt azt hisszük, hogy készen vagyunk. A magokat sosem hagyjuk a felszínen, mert így nem tudnak megfelelően csírázni, gyorsan kiszáradnak és bizony a madarak is előszeretettel gyűjtik össze. Minden esetben kerüljenek takarásba a magok, általános szabály szerint 1-2 cm mélyre gereblyézzük be őket, vagy csillagkapával forgassuk be a talajba. Ez az ideális mélység, ha ennél mélyebbre kerülnek, fennáll a veszélye, hogy nem fognak kikelni, hiszen túl mélyre kerültek, a sziklevél nem tudja elérni a felszínt és kibújni. Még a takarás előtt a fűmagvetés után kell a gyepindító trágyát is kiszórni, ilyen az ICL Landscaper Pro New Grass, vagy a Beckmann starter gyepműtrágyája. A takarást ezek kihordása után végezzük el.

5) Alul- és túlöntözés

Magok elvetve, megfelelő takarás megvan, jöhet az öntözés. Ha nincs öntözőrendszerünk, akkor kézzel kell megoldanunk a kelesztő öntözést. Bármelyik öntözés mellett is döntünk a főszabály az, hogy a talaj mindig legyen nedves. Ne száradjon ki, de ne is álljon rajta a víz, mert egyik sem tesz jót a csírázásban lévő magoknak. Az ideális megoldás, ha 4 óránként öntözünk, így biztosan el tudjuk kerülni a kiszáradást és megfelelő arra is, hogy a talajfelszínről elpárologjon a felesleges víz. Öntözőrendszer hiányában ezt megoldhatjuk egy csapra szerelhető okos öntözésvezérlővel is (ha nem akarunk 4 óránként kimenni a kertbe és kézzel elvégezni). Ezt tetszőleges tudjuk esőztetővel, vagy szektoresőztetővel kombinálni.

    Szállítási kalkulátor
    Kupon érvényesítése