Talajjavítás

 

Mindannyian szép, egészséges és dús gyepet szeretnénk és sokan nem is gondolnák, hogy a legdrágább fűmag, a legjobb minőségű tápanyag és a rendszeres nyírás ellenére is kudarcba fulladhat a próbálkozás, ha a talaj minősége és összetétele nem megfelelő.

A jó hír az, hogy a talaj minőségén, összetételén utólag is lehet javítani, de célszerű minden esetben még füvesítés előtt ezt megtenni. Külön kell választani a mechanikai és biológiai talajjavítást, azonban mindkettő ugyanazt a célt szolgálja: az egészséges és zöld gyep kialakulását, de míg az előbbi a talaj szerkezetét, addig utóbbi a talaj termőképességét és tápanyag-ellátottságát biztosítja.

Mechanikai talajjavítás

A fű a lazább szerkezetű talajt szereti, aminek megfelelő vízelvezető képessége van. Ez részben abban segít, hogy ne alakuljon ki pangó víz, ami a begetségek és a moha kialakuláshoz vezet, részben pedig abban, hogy minél több víz jusson el a gyökérzónába, mielőtt elpárologna a talajról.

Talajjavítás füvesítés előtt: amennyiben még füvesítés előtt állunk, érdemes előre gondolkozni és megvizsgálni a talaj összetételét. Amennyiben a talaj kötött, agyagos szerkezetű, akkor érdemes homokot keverni hozzá a rotálás során, ami így a felső rétegbe jutva lazább talajszerkezetet eredményez.

Talajjavítás füvesítés után: ha már meglévő gyepfelület esetén szeretnénk a talajszerkezetet javítani, akkor jó hír, hogy megtehetjük, nem kell felrotálni és újravetni a területet. A sportpályákról a háztartásokba nagyon sok jó és hasznos eljárás szivárgott be, ilyen a gyeplyuggatás is. Ennek során egy kifejezetten erre a célra fejlesztett / készített eszközzel tudjuk a talajt úgy végiglyuggatni, hogy a kilyuggatott földdugókat eltávolítjuk 5-10 cm mélyen. Figyelni kell arra, hogy ahol vakondháló került korábban telepítésre, ott ne lyukasszuk azt át! A lyuggatást követően már tudunk homokszórást végezni, ezáltal a korábbi művelet során eltávolított földdugók helyére homok kerül, ami a talajba bemosódva javítja a vízelvezetést:

Biológiai talajjavítás

Amennyiben a talajunk szerkezete megfelelő vízelvezetés szempontjából, de mégis szeretnénk valahogy segíteni az egészséges talajéletet, úgy lehetőségünk van talajjavító készítményeket használni.

Népszerű és közkedvelt talajjavítók és tápanyagok:

 

  • Amalgerol
  • Biosol Forte
  • DCM Antagon
  • DCM Vivimus talajjavító gyepre

Ezek jellemzően természetes és szerves összetevőkből állnak, amik az egészséges talajélet egyensúlyának kialakításához hozzájárulnak, amiért a gyep is hálás lesz.

Összességében a megfelelő talajszerkezet és a talaj termőképessége is jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy gyepünk egészséges és szép legyen.

close

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Szeretnénk tájékoztatni a szezonális információkról és akciókról.

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el Adatkezelési Tájékoztatónkat.

Kosár Van kuponod?