Barion Pixel
+36 70 392 5739 info@premiumgarden.hu
0
0 Items Selected

No products in the cart.

Top dressing, a megfelelő eszközzel

 

Top dressing

Korábbi bejegyzésünkben már ejtettünk szót a talajjavításról, de mostantól elérhető webáruházunk kínálatában egy abszolút hiánypótló, hasznos, és megfizethetőeszköz is ehhez: ez az aljatszóró henger, vagy top dressing henger.

De mi az a top dressing és miért van rá szükség? A top dressing, vagy magyarul felülszórás egy olyan gyepfenntartó tevékenység, ami a sportpályákon nélkülözhetetlen, magánkertekben, parkokban pedig bizonyos esetekben erősen ajánlott. Országon belül is különböző típusú talajjal lehet találkozni az erősen agyagostól kezdve a 100% homokig. Mindegyik típusú talajnak megvan a maga előnye és hátránya víz-, tápanyag- és oxigénelvezetés szempontjából.

Nem kétséges, hogy a gyep egészséges és megfelelő fejlődéséhez és minőségéhez mindhárom tényező nélkülözhetetlen. Agyagos talajon például (mint korábban már írtuk) sokat tud segíteni a talaj vízelvezető képességén, ha a kötött talajszerkezetet homokkal lazítjuk. Ezt megtehetjük úgy is, hogy a felszínen egyenletesen elterítjük, de a legjobb hatást akkor érjük el, ha a homokszórást gyeplyuggatást követően végezzük el. Ilyenkor a kiemelt földdugók helyére, 5-10 cm mélyre tud beülni a homok, ezáltal lazul a talajszerkezet, megkönnyítve a víz, tápanyag és oxigén eljutását a gyökérzónába.

Gyeplyuggatás

A lyuggatást követően, de még a homokszórást megelőzően érdemes elvégezni a szükséges felülvetést és műtrágyázást, így a homok nem csak a talajszerkezet javításában lesz hasznos, de a kiszórt magoknak is megfelelő takarást biztosít a csírázás során, illetve a kisebb egyenetlenségeket is feltölti.

Oké, de másra nem jó ez a henger? Merülhet fel a kérdés. De, alapvetően a top dressing henger új gyep vetésekor is hasznos, ha a megfelelő magtakarást akarjuk elérni még a hengerelés/tömörítés előtt. Ugyanígy hasznos lehet komposzt kijuttatása, vagy talajszintezés során is.

Összességében elmondhatjuk, hogy a top dressing henger az alábbi munkafolyamatok során lehet hasznunkra:

  • Talajszerkezet javítása
  • Felülvetés, vagy új vetés során a magok takarása
  • Komposzt, szerves gyeptrágya keverékek kijuttatása
  • Kisebb egyenetlenségek feltöltése

Az általunk forgalmazott top dressing hengert közvetlenül Csehországból a gyártótól szerezzük be egyedi megrendelésre és szállítjuk házhoz akár díjmentesen.

Aljzatszóró henger 2

Aljzatszóró henger

Original price was: 72.390 Ft.Current price is: 63.850 Ft. (50.276 Ft + ÁFA)

Az aljzatszóró henger tökéletes eszköz az alapfelület egyszerű és gyors kiegyenlítéséhez egyenletes rétegekben. A henger javítja a pázsit minőségét az aljzat rendszeres kiegyenlítésével. A szóróhenger megkönnyíti az egyébként időigényes munkát.

🚛 DÍJMENTES HÁZHOZSZÁLLÍTÁS

Akár 1 napra is kibérelhető.

Készleten

A termék megvásárlásával 3 193 Hűségpont szerezhető!
    Szállítási kalkulátor
    Kupon érvényesítése