Barion Pixel
+36 70 392 5739 info@premiumgarden.hu
0
0 Items Selected

No products in the cart.

A gyep nyáron

 

Bár már javában a nyár közepén vagyunk, gyakoriak azok a kérdések, hogy mi kell ilyenkor a gyepnek, mikor, mennyit kell öntözni, mit “szórjanak” és mit lehet csinálni a gyomokkal.

A nyár és főleg a legmelegebb napok/hetek a legkritikusabb időszakok a gyep számára. Ilyenkor fogjuk látni, hogy minden, amit a tél végeztével megcsináltunk hogy sikerült. Mivel egyre szélsőgesebb az időjárás, egyre forróbbak a nyarak, annál inkább kell a nyári gyepfenntartásra már márciusban gondolni.

Alapesetben egy alapos talajlazítással, felülvetéssel és nitrogében gazdag tavaszi műtrágyával indítottuk a szezont, illetve talajtól függően heti 1-2 öntözéssel. Ahogy közeledtünk a nyári hónapok felé, elkezdtük a nitrogén mennyiségét csökkenteni, és felkészíteni a gyepet a stresszes időszakra. Erre az alábbi, magas kálium-tartalmú termékek a legjobbak.

De mit keres itt a legnépszerűbb téli gyeptrágya, a Pre-Winter? Ahogy a nyár, úgy a tél is egy kifejezetten stresszes időszak a gyep számára, és ugyanarra van szüksége minden egyes fűszálnak nyáron is, mint télen: káliumra. Ha a Pre-Wintert kiszórjuk június elején, akkor gyakorlatilag augusztus végéig biztosítjuk a káliumot, míg a Stress Control és a High K esetén elég a június végi kijuttatás a 2-3 hónapos hatástartam miatt.

Hogyan öntözzünk nyáron? A nyári “mitől van ez a folt?” versenyben a száradás a leggyakoribb ok, amivel találkozunk. Sajnos sokan a mai napig úgy vannak vele, hogy minden nap öntözik a füvet egy kicsit, mert abból baj nem lehet. A helyzet az, hogy bizony ez az, amiből baj lehet. Mégpedig az, hogy a gyep elkényelmesedik, nem fog hosszú gyökérzetet növeszteni, hiszen nincs rá szüksége, minden nap kap elegendő vizet, nem kell érte megküzdenie.

Ezért is írtuk már a blog elején, hogy a gyep nyári állapota már tavasszal kezdődik, de inkább már az előző évben. Ha már tavasszal ritkább, de bőséges öntözéshez szoktatjuk a füvet, akkor hosszabb gyökérzetet fog növeszteni, így ha egyik napról a másikra beüt a kánikula, akkor sem kell aggódnunk a fű kiszáradása miatt, mert képes a talaj alsóbb rétegeiből is vízhez jutni. Arról nem is beszélve, hogy ha nem kútról van megoldva az öntözés, akkor jelentős összeget takaríthatunk meg.

Mekkora kell nyírni a füvet nyáron? Szintén gyakori kérdés, amivel találkozunk. Nyáron lehetünk kicsit engedékenyebbek és 1-2 centivel a szokásos szint fölé engedhetjük. Ez segít a talaj árnyékolásában is, ami így lassabban szárad ki. Ez azért jó hír lhet azoknak is, akik a heti 2-3 fűnyírástól szabadulnának, mivel ilyenkor elegendő a heti 1-2 nyírás is, amit lehetőség szerint délután végezzünk.

Gyomok. Ahogy közeledünk a nyárhoz, egyre több gyommal találkozhatunk, elsősorban a gyepfelület szélén, ahol nem zár annyira össze a gyep. Amíg lehetséges, ezeket kézzel is el tudjuk távolítani, de ha kicsit későn reagálunk, annyira el tudnak szaporodni, hogy kénytelenek vagyunk gyomirtóhoz nyúlni. Fontos, hogy a gyomirtóhoz minden esetben használjunk tapadásfokozót (nedvesítőszert), ami növeli a szer hatékonyságát, így már egyetlen permetezéssel is el tudjuk érni a kívánt hatást. A gazdaboltokban leggyakrabban kapható szerek (Gyomstop, Bofix Garden) csak a kétszikű gyomokra hatásosak, de a sokak életét megkeserítő talpas muharra sajnos nem. A muhar egy igazi egyszikű közellenség, ennek irtásához úgynevezett szuperszelektív gyomirtó szükséges, amit növényorvos tud nekünk felírni, vagy ilyen szerrel rendelkező kertépítő, vagy fenntartó kipermetezni.

Összességében elmondhatjuk, hogy a gyep nyári állapota a tavaszi előkészületektől, a megfelelő tápozástól és a helyesen beállított öntözéstől függ. Egy okos öntözésvezérlővel megkönnyíthetjük az életünket, hiszen ha jól állítunk be minden, a gyeppel kapcsolatos dolgot, akkor a vezérlő pont annyit és pont akkor fog öntözni, amennyire a gyepünknek szüksége van.

    Szállítási kalkulátor
    Kupon érvényesítése