Barion Pixel
+36 70 392 5739 info@premiumgarden.hu
0
0 Items Selected

No products in the cart.

Gyep, vagy kutya?

 

Gyakran felmerül a kérdés, hogy kutya mellett hogyan lehet szép gyepet is fenntartani. Sok Facebook csoportban látom azt a kérdést, hogy ki milyen fűmagot ajánl kutyás kertbe. Ilyenkor nem mindegy, hogy mit értünk “kutyás kert” alatt, ugyanis a vizeletet egyik fűmagkeverék sem bírja hosszú távon, viszont ha a cél az, hogy gyorsan regenerálódó füvünk legyen, ahhoz megfelelő megoldás lehet a Barenbrug BarPower RPR, vagy a Barenbrug RPR-Sport fűmagkeveréke, amik gyorsan képesek regenerálódni, de ez nem azt jelenti, hogy ezek bírják a vizeletet.

Alapvetően a szép gyep és a kutya nem zárja ki egymást, de mindenképp érdemes odafigyelni néhány dologra annak, aki nem szeretne kiégett foltokat látni a gyepfelületen.

Általában a nőstény kutyák esetén jellemző, hogy nem egy adott helyen könnyítenek magukon, hanem itt-ott a kertben, ezért szoktak megjelenni több helyen is köralakú foltok, amit sokan (tévesen) gombafertőzésnek gondolnak.

Kezdjük ott, hogy a kutyák vizelete miért égeti ki a füvet, és mivel lehet kezelni a problémát, ha olyan szerencsések vagyunk, hogy rajtakapjuk a tettest. A kutyák vizelete kémhatás szempontjából savas és magas a nitrogéntartalma. A magas nitrogéntartalom miatt ugyanaz történik, mint amikor a (nem burkolt) műtrágyát nem locsoljuk be megfelelően: megégeti a gyepet. A vizeletfoltoknak 2 fázisuk van: Először elkezd sárgulni a terület (tipikusan köralakban, így a gombafertőzéssel gyakran összekeverik), majd a fűszálak olyanok lesznek, mintha elszáradnának annak ellenére, hogy körülöttük ennek nyoma sincs. Amikor már ezeket a tüneteket tapasztaljuk, akkor sajnos már csak a terület megtisztítása és a felülvetés marad, az így megégett szálak menthetetlenek.

Mit tehetünk a foltok ellen?

Szeparáció

Itt több lehetőség felmerül, érdemes a kérdést elválasztani a megelőzésre, és a kezelésre. Megelőzni úgy tudjuk a legegyszerűbben, ha a kutyának külön kennelt biztosítunk és csak olyankor lehetnek a gyepen, amikor mi is ott vagyunk. “Ha ott vagyok, nem pisil oda?” Erre az a válasz, hogy sajnos de, megteheti, de ha rajtakapjuk, akkor a dorgálás és szúrós tekintet mellett lehetőségünk van a higításra, tehát bő vízzel a területet fellocsoljuk, hogy ne legyen annyira koncentrált a dózis.

Gyakori sétáltatás

Ha a kennelt nem támogatjuk (ahogy én sem), akkor a gyakori sétáltatás is lehet megoldás, hogy a kutya ne a kertben végezze el a dolgát, így idővel nem is lesz rá ingere, “kerttisztává” tud válni. Természetesen ilyenkor is történhetnek balesetek, de lényegesen ritkábban.

Hely kijelölése

Ha megtehetjük, akkor szoktassuk a kertben egy olyan részre, ahol nincs gyep (vagy olyan van, amit nem sajnálunk), és akkor szabadon jöhet-mehet a kertben, de ha el kell végeznie a dolgát, tudja, hova menjen – nálam ez a megoldás működik (fenti kép saját eb és saját gyep), de néha egy-egy folt feltűnik, ilyenkor marad a már említett dorgálás és szúrós tekintet.

Kémhatás megváltoztatása

Ha ezek nem működnek, nincs lehetőségünk a napi többszöri sétáltatásra, vagy nem tudjuk a kutyát rávenni, hogy egy helyen végezze a dolgát, akkor vannak olyan szerek is, amit a kutya ivóvízébe téve megváltoztatják a vizelet összetételét és kémhatását, így ha teljesen nem is, de részben csökkenthetik a foltok méretét/súlyosságát.

Személy szerint az egy helyre szoktatás és a sétáltatás híve vagyok, nem szívesen adok bármilyen tablettát a kutyának, de ezt mindenkinek magának kell mérlegelnie, majd kiválasztania a számára és kedvence számára legideálisabb megoldást.

 

A bejegyzésben ajánlott termékek listája:

 

    Szállítási kalkulátor
    Kupon érvényesítése